Miten saat haluamasi työpaikan?
Töiden hakeminen voi joskus tuntua tuskalliselta prosessilta. Aktiivinen työnhaku vaatii paljon aikaa ja vaivaa, eivätkä kielteiset vastaukset tee tilannetta yhtään helpommaksi. Tässä vaiheessa moni hakija menettää motivaationsa ja alkaa pohtimaan, miksi ei tule valituksi tehtävään ja mitä asialle voisi tehdä.
Missään nimessä ei kannata heittää kirvestä kaivoon, vaan me haluamme kannustaa hakijoita tutkimaan omaa työnhakuprosessiaan tarkemmin. Mieti, voisitko tehdä jotain toisin. Listasimme kuusi vinkkiä, joihin panostamalla parannat huimasti mahdollisuuksiasi työnhakumarkkinoilla.
# 1 TUO PERSOONASI ESIIN.
Moneen avoimeen työpaikkaan hakijoita on kymmeniä, joskus jopa satoja. CV antaa rekrytoijalle vain pintaraapaisun sinusta, joten sinun kannattaa ehdottomasti tuoda persoonasi esiin työnhakuprosessissa. Nykypäivänä työnantajat arvostavat ammattiosaamisen lisäksi entistä enemmän myös ns. kulttuurista yhteensopivuutta eli sitä, kuinka hyvin työnhakija ja hänen ominaisuutensa sopivat yrityksen kulttuuriin ja arvomaailmaan. Kulttuurisen yhteensopivuuden on huomattu olevan keskeistä myös työviihtyvyyden kannalta. Kerro siis persoonallisesti itsestäsi tai siitä millainen olet työkaverina.
# 2 OTA ETUKÄTEEN SELVÄÄ TYÖNANTAJASTA JA TUO ILMI, MITÄ LISÄARVOA TUOT YRITYKSEEN.
Tutustu yritykseen huolellisesti jo työnhaun alussa, ennen kuin lähetät hakemuksesi tehtävään. Useimmista yrityksistä löytyy runsaasti tietoa vierailemalla yrityksen verkkosivuilla, mutta sen lisäksi voit myös etsiä tietoa muualta verkosta. Ota selvää yrityksen toiminnasta, arvoista ja siitä, mihin suuntaan he ovat menossa. Voit myös yrittää tutkia verkostoasi ja miettiä löytyisikö kontakteistasi joku, joka työskentelee tai on aiemmin työskennellyt kyseisessä organisaatiossa. Työnantajaan tutustuminen on tärkeää, jotta voit muodostaa kokonaiskuvan siitä, millaiseen yritykseen olet hakemassa.
Kun tiedät tarpeeksi yrityksestä, sinun on helpompi miettiä omia vahvuuksiasi juuri kyseiseen työpaikkaan. Pohdi, miksi haettava tehtävä on avoinna ja mitä tulevalta työntekijältä odotetaan. Pyri aina työnhaussa tuomaan ilmi, mitä lisäarvoa juuri sinä ja työpanoksesi tuovat yritykseen. Jos osaat perustella hyvin arvosi ja tarpeellisuutesi, olet huomattavasti lähempänä tavoitettasi eli haluamasi työpaikan saamista.
# 3 PANOSTA TYÖHAKEMUKSEEN JA TUO VAHVUUTESI ESIIN ESIMERKKIEN AVULLA.
Työhakemuksen tarkoitus on tukea ja täydentää ansioluetteloasi. Älä siis luettele samoja asioita, jotka löytyvät jo ansioluettelostasi. Työhakemuksessa sinulla on mahdollisuus tuoda enemmän omaa persoonaasi esiin ja vakuuttaa lukija siitä, että sinun kanssasi kannattaa jatkaa keskustelua pidemmälle.
Itsetuntemus ja omien vahvuuksien tunnistaminen on tärkeää läpi elämän ja se on myös hyvin olennainen osa työnhakua. Omien vahvuuksien tunnistamisen apuna voit kysyä itseltäsi yksinkertaisia kysymyksiä, kuten millaisista asioista olet saanut positiivista palautetta? Entä mitkä tilanteet ovat sellaisia, joista saat positiivista energiaa? Millaiset asiat ovat sellaisia, jotka opit nopeasti ja mikä sinua motivoi työssäsi?
Kun olet löytänyt avoimen työpaikan, joka voisi sopia sinulle ja vahvuuksillesi, pidä mielessä, ettei hakemuksessa kannata lähteä luetteloimaan omia vahvuuksiaan, vaan nimenomaan tuoda niitä esille esimerkein. Voit esimerkiksi kertoa lukijalle, miten vahvuutesi tulevat työssä esille tai miten ne näkyvät työarjessa.
Kohdista työhakemuksesi aina kyseiseen tehtävään. Hyvässä hakemuksessa kerrotaan, miksi juuri sinä sopisit tehtävään ja rekrytoivaan yritykseen. Tätä on mahdotonta tehdä, jos hakemus on kaikkialle sama.
# 4 VALMISTAUDU TYÖHAASTATTELUUN HUOLELLISESTI.
Kun olet saanut kutsun työhaastatteluun, valmistaudu siihen huolellisesti. Mieti omia vahvuuksiasi ja missä haluat vielä kehittyä. Pyri antamaan itsestäsi mahdollisimman aito kuva haastattelussa. Kokenut rekrytoija huomaa kyllä, jos olet opetellut ulkoa yleisimmät työnhakufraasit. Kerro mieluummin aidosti itsestäsi ja osaamisestasi. Jos olet valmistautunut haastatteluun huolella etukäteen ja tutustunut kyseiseen tehtävään ja yritykseen, osaat varmasti painottaa niitä asioita itsessäsi, joista olisi apua tehtävässä.
Terve itseluottamus ja taito kertoa omasta osaamisesta auttavat sinua menestymään työhaastattelussa. Anna motivaatiosi näkyä! Kuvaile, miten osaamisesi auttaa työtehtävässä ja anna konkreettisia esimerkkejä omasta ammattitaidostasi. Muista miettiä valmiiksi kysymyksiä, joita haluat työnantajalta kysyä. Haastattelu on myös sinun tilaisuutesi saada vastauksia työpaikkaan liittyviin kysymyksiin ja tarkentaa mielikuvaasi yrityksestä.
# 5 HYÖDYNNÄ VERKOSTOJA.
Omien verkostojen hyödyntäminen voi helpottaa ja tehostaa työnhakuprosessiasi sen sijaan, että vain hakisit työpaikkoja ja jäisit odottelemaan työhaastattelukutsuja.
Jos et ole työsuhteessa, kerro avoimesti työnhaustasi ja kysele kontakteiltasi avoimista työmahdollisuuksista. Sosiaalinen media on helppo ja nopea tapa olla yhteydessä olemassa oleviin kontakteihin sekä löytää uusia tuttavuuksia. Tässäkin kannattaa pitää mielessä, että verkostosi on helpompi olla avuksi, jos kerrot selkeästi osaamisestasi ja siitä, millaisia tehtäviä etsit.
Jos taas olet työsuhteessa, mutta mietit urallesi uutta suuntaa, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi aktiivisiin suorahakuyrityksiin ja -konsultteihin. Suurin osa suorahakutoimeksiannoista täytetään ns. anonyymisti eli rekrytointiprosessissa ei käytetä julkista ilmoitushakua. Verkostojen avulla sinuun saatetaan olla yhteydessä silloin, kun juuri sinun osaamisellesi on kysyntää.
# 6 LISTAA UNELMIESI TYÖPAIKAT JA OSOITA AKTIIVISUUTESI.
Jos työhakemusten lähettäminen avoimiin työpaikkoihin tuntuu vaikealta eikä tuota tulosta, kannattaa kokeilla uutta taktiikkaa ja hakea itse aktiivisesti unelmiesi työpaikkaa.
Aloita listaamalla etukäteen ne tuntemasi yritykset, joissa haluaisit olla töissä. Tee päätös puhtaasti mielikuviesi perusteella. Tämän jälkeen mieti, millaisia tehtäviä haluaisit päästä tekemään ja missä muissa yrityksissä niitä voisi olla tarjolla. Inspiraatiota listan tekoon voit kerätä esimerkiksi googlailemalla, tuttujen kanssa juttelemalla ja sosiaalisessa mediassa, kuten LinkedInissä. Usein ensimmäisessä vaiheessa mieleen nousee isompia ja yritysbrändiltään tunnetumpia yrityksiä. Kuitenkin juuri ne yritykset ovat niitä, jotka saavat eniten yhteydenottoja työnhakijoilta. Monesti pienemmissä yrityksissä työntekijöitä arvostetaan, heidän mielipiteitään kuunnellaan ja heille annetaan enemmän vastuuta kuin isoissa organisaatioissa. Ei siis kannata missään nimessä keskittyä vain kaikista tunnetuimpiin yrityksiin.
Karsi lopuksi listaasi niin, että siinä on vain kymmenkunta sinua kaikista eniten kiinnostavinta yritystä. Tässä vaiheessa voit vielä miettiä, missä pääsisit todennäköisimmin tekemään sitä, mitä haluat ja missä olet hyvä. Kun olet saanut tehtyä kaiken tämän, voit aloittaa yritysten kontaktoinnin. Etsi yrityksestä päättäjä, jolle voisit kertoa osaamisestasi sekä kiinnostuksestasi juuri kyseistä yritystä kohtaan. Jos haluat, voit myös ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen rekrytoijaan ja kertoa, missä yrityksissä näkisit osaamisellesi olevan hyötyä ja tiedustella, voisiko kyseinen rekrytoija auttaa sinua asiassa eteenpäin. Monesti rekrytoinnin parissa työskentelevillä on laajat yritysverkostot, joista voi olla apua, kun haluat lähestyä yrityspäättäjiä.